OBS: Du er nu offline

Globalt: Nu er 71 millioner unge arbejdsløse

Unge betaler prisen for lav vækst og usikkerhed i verdensøkonomien, fastslår økonom i FN's arbejdsmarkedsorgan, ILO.
Det er den lave globale vækst og store usikkerhed i verdensøkonomien, der betyder manglende investeringer på arbejdsmarkedet. Det mærker de unge som de første. (Foto: Colourbox)
Det er den lave globale vækst og store usikkerhed i verdensøkonomien, der betyder manglende investeringer på arbejdsmarkedet. Det mærker de unge som de første. (Foto: Colourbox)
Af 
 

Antallet af unge, der ikke kan få et arbejde, stiger på verdensplan. Det viser en ny rapport udgivet af FN's arbejdsmarkedsorgan, ILO.

Efter et par år med svag fremgang bliver der i år en halv million flere unge i jobkøen, hvor der i alt står 71 millioner under 24 år.  Dermed er man tæt på en kedelig rekord sat i 2013, hvor 13,2 procent unge var arbejdsløse.

Det er den lave globale vækst og store usikkerhed i verdensøkonomien, der betyder manglende investeringer på arbejdsmarkedet. Det mærker de unge som de første.

- Stigningen i ungdomsarbejdsløshed er særlig markant i vækstlande som Brasilien, Argentina og Rusland, og den er samtidig drevet af stagnation i mange i-lande, siger seniorøkonom og forfatter til rapporten Steven Tobin.

Tendensen fortsætter efter ILO's beregninger i 2017. Organisationen forventer dog et lille fald i unge-ledigheden i Europa, hvor cirka hver femte ung i dag er uden arbejde.

Mange unge er fattige i job

Arbejdsløshed er ikke de unges eneste bekymring på det globale arbejdsmarked. 156 millioner unge  i u-lande og vækstøkonomier er nemlig fattige, selvom de har et arbejde - de er såkaldte working poor.  Det svarer til 37 procent.

Vilkårene får mange unge til at drømme om udlandet:  En ud af fem unge i verden er i dag villig til at migrere for at kunne klare sig, viser rapporten. I det sydlige Afrika og Latinamerika er det 38 procent, og i Østeuropa ser 37 procent af de unge mod udlandet. 51 millioner unge er allerede migranter.

- Stigningen i arbejdsløsheden og antallet af unge, der er fattige, selvom de har job, er alarmerende. Det viser, at det bliver svært at nå det globale mål om at fjerne fattigdom i 2030, hvis ikke vi mangedobler indsatsen for bæredygtig vækst og værdige jobs, siger Deborah Greenfield, der leder ILO's researchafdeling.