OBS: Du er nu offline

Voldsom stigning i køen til praktikpladser

Antallet af elever på erhvervsuddannelserne, der søger praktikplads er steget med hele 37 procent på et år, viser nye tal fra Undervisningsministeriet. Både 3F og Håndværksrådet er chokerede.
Elever der søger praktikplads er steget voldsomt i løbet af et år, viser nye tal. (Arkivfoto)
Elever der søger praktikplads er steget voldsomt i løbet af et år, viser nye tal. (Arkivfoto)
Af 
 

Køen af elever, der håbefuldt søger efter en praktikplads, bliver længere og længere. Måned efter måned stiller nye sig op bagerst i køen.

Nye tal fra Undervisningsministeriet viser, at antallet af praktikpladssøgende elever med afsluttet grundforløb er steget med hele 37 procent fra 3.164 ansøgere i januar 2015 til 4.335 ansøgere i januar 2016.

- Det er en meget voldsom stigning. Og oven i dette tal kommer elever i skolepraktik på 6.695 elever, der også søger efter en rigtig praktikplads i en virksomhed. Det betyder, at der pr. januar 2016 er 11.030 elever, der mangler en praktikplads, siger forbundssekretær i 3F, Søren Heisel.

3F: Trist udvikling

Søren Heisel tilføjer, at man til dette tal kan lægge knap 1.000 elever, som ikke er færdige med grundforløbet.

- Det er en meget trist udvikling, som råber på tiltag. Jeg ser frem til trepartsforhandlingerne 15. april, hvor emnet skal tages op, siger Søren Heisel.

Tallene kommer bag på chefkonsulent i Håndværksrådet Heike Hoffmann.

- Jeg er meget overrasket og chokeret over den voldsomme stigning. Og jeg er ked af, at så mange elever tilsyneladende vælger skolepraktikken fra, for her er man omgivet af voksne, der aktivt arbejder på at få eleverne ud i praktik i en virksomhed, siger Heike Hoffmann.

Opfordring til arbejdsgiverne

Håndværksrådet opfordrer løbende arbejdsgiverne til at tage flere elever.

 - Fingeren peger på arbejdsgiverne. Og vi vil gøre endnu mere for at opfordre vores medlemsvirksomheder til at oprette praktikpladser. Det er så vigtigt, hvis man vil have de unge til at vælge erhvervsuddannelserne, siger Heike Hoffmann.

Hun tilføjer, at undersøgelser i Håndværksrådet viser, at årsagen til, at virksomheder er tøvende med at oprette praktikpladser, er dårlige erfaringer med eleverne. Det mener hun dog, den nye uddannelsesreform råder bod på.

- Før i tiden var erhvervsuddannelserne en parkeringsplads for mange unge. Med den nye reform får vi dygtigere elever, siger hun.