OBS: Du er nu offline

Grafik  Se fag med længst kø til praktikplads

I øjeblikket har 15.109 elever oprettet et CV og en ansøgning i jagten på en praktikplads inden for 104 forskellige fag. Enkelte fag har over tusind ansøgere – andre slet ingen. Pas på med at få unge til at fravælge de populære fag, siger ekspert.
Der er decideret modefag – eksempelvis kokke- og snedkerfaget - og så er der ”gode gamle” erhvervsuddannelser, som altid har en temmelig solid søgning: Tømrer, murer og elektriker.
Der er decideret modefag – eksempelvis kokke- og snedkerfaget - og så er der ”gode gamle” erhvervsuddannelser, som altid har en temmelig solid søgning: Tømrer, murer og elektriker.
Af 
 
Af 
 

Næsten 1.500 unge mennesker søger i øjeblikket efter en læreplads som tømrer. 455 leder med lys og lygte efter en læreplads som kok. Omvendt er der kun én elev, der her og nu søger en plads som overfladebehandler. Det viser et udtræk fra praktikpladsen.dk, som Fagbladet 3F har foretaget i august i år (se grafik nedenfor). 

Mange af de fag, som har flest ansøgere til en praktikplads, er identiske med de fag, hvor der bliver indgået flest uddannelsesaftaler. Det drejer sig om populære linjer som kontor-, elektriker- og mekanikeruddannelsen.

Omvendt er der inden for det seneste år ikke indgået én eneste uddannelsesaftale som eksempelvis industrislagter eller støberitekniker. Fag, der heller ikke har nogen søgekø.

Arnt Vestergaard Louw, adjunkt på Center for Ungdomsforskning på Aalborg Universitet, medgiver, at der er fag, der er mere populære end andre blandt de unge. Der er decideret modefag – eksempelvis kokke- og snedkerfaget - og så er der ”gode gamle” erhvervsuddannelser, som altid har en temmelig solid søgning: Tømrer, murer og elektriker, oplyser han.

- Det er lidt af en ”hvepserede”, hvis man skal gå ind og regulere de unges søgning. For de unge bakser i forvejen med forskellige dagsordener. På den ene side skal de vælge noget, de brænder for. På den anden side siger vi også, at de unge helst skal brænde for de fag, hvor der er ledige praktikpladser. Det hænger ikke sammen, siger Arnt Vestergaard Louw.

 

Tallene viser, at de unge faktisk søger ret så bredt, og at der er mange ansøgere til alle fag, mener forbundssekretær i 3F, Søren Heisel.

- Der er selvfølgelig enkelte fag med få eller ingen ansøgere, men det er typisk også fag, hvor behovet for lærlinge er meget lille, siger han

Til uddannelsen som industritekniker står eksempelvis 186 elever i kø med en ansøgning. Det er en af de uddannelser, hvor arbejdsgivere har råbt på mangel på lærlinge.

- Vi hører nogle gange arbejdsgiverne sige, at de ikke kan få ansøgere, men det holder altså langt fra stik. Der er både interesserede elever inden for de mere gængse fag, og også i fag hvor vi hører, der mangler ansøgere, siger forbundssekretær Søren Heisel.

- Det er i høj grad manglen på praktikpladser, der er problemet, og det er dét, der bremser de unges drømme, siger Søren Heisel.

Frækt krav at stille

Arnt Vestergaard Louw understreger, at netop dét at man har en praktikplads, og at der er garanti for at kunne gennemføre sin uddannelse, styrker de unges motivation for at gå i gang.

- Derfor er det også lidt frækt, hvis man siger til unge mennesker, at hvis de ikke kan få en praktikplads i det fag, de ønsker sig, så må de søge tilgrænsende fag. Dermed siger man faktisk, at de skal ændre deres valg, selvom det i virkeligheden handler om, at politikerne ikke har fået lavet et system, der fungerer. Men det er som om, at det er mere okay at stille så håndfaste krav til elever på erhvervsuddannelserne, end det er til for eksempel gymnasieelever, siger Arnt Vestergaard Louw.