OBS: Du er nu offline

Finanslov: Seks kroner i timen til svage elever

Unge på landets produktionsskoler skal klare sig for en ydelse, der svarer til seks kroner i timen, lyder regeringens forslag. En bombe under grundlaget for produktionsskolerne, lyder kritikken.
- Annullerer man skoleydelsen, stiller man samtidigt spørgsmålstegn ved hele produktionsskolens formål, nemlig at være en uddannelsesvej for den gruppe unge, der ikke umiddelbart kan gå den lige vej til uddannelse og arbejde, lyder kritikken. Modelfoto
- Annullerer man skoleydelsen, stiller man samtidigt spørgsmålstegn ved hele produktionsskolens formål, nemlig at være en uddannelsesvej for den gruppe unge, der ikke umiddelbart kan gå den lige vej til uddannelse og arbejde, lyder kritikken. Modelfoto
Af 
 
Af 
 

Elever, der går på landets produktionsskoler, skal fremover ned på SU i stedet for at få den nuværende skoleydelse. Det fremgår af regeringens finanslovforslag for 2017.

Forslaget indebærer, at en produktionsskoleelev, der bor hjemme og er over 18, går fra 24 kroner i timen til omkring seks kroner i timen, har 3F beregnet.

Forslaget møder hård kritik. Helle Lykkeberg Korgaard, forstander på Produktionsskolen i Grindsted, kalder forslaget ”en bombe under hele produktionsskoleformen”.

- En produktionsskole skal ligne en arbejdsplads, hvor vi arbejder praktisk, og guleroden er lønnen. Hvis eleverne ikke møder op, får de ikke løn. Produktionsskoleydelsen er dermed hele vores fundament, siger Helle Lykkeberg Korgaard.

Helt forkert signal at sende

Næstformand i Produktionsskoleforeningen, Gert Møller, er enig:

- Annullerer man skoleydelsen, stiller man samtidigt spørgsmålstegn ved hele produktionsskolens formål, nemlig at være en uddannelsesvej for den gruppe unge, der ikke umiddelbart kan gå den lige vej til uddannelse og arbejde. Man fratager skoleformen et vigtigt pædagogisk redskab, lyder det fra Gert Møller, der er forstander på Korsør Produktionsskole.

Også fra 3F's side er kritikken hård:

- Produktionsskolerne tager især hånd om en gruppe elever, som kommunerne har svigtet i folkeskolen. De har brug for et særligt tilbud - både fagligt og socialt - som kan forberede dem på det etablerede uddannelsessystem. Lige præcis i forhold til den gruppe er produktionsskolerne et rigtig godt tilbud, og det er derfor et helt forkert signal at sende at skære på disse elevers ydelse. De har brug for opbakning og succesoplevelser. Det vil de slet ikke opleve, hvis man sætter deres ydelse ned. Tværtimod, lyder det fra forbundssekretær i 3F, Søren Heisel.

Vifte med 100-kronesedler

Men det skal ikke være pengene, der får de unge til at vælge produktionsskole, lyder det fra Venstre.

- Det skal helst ikke være fordi, at man står og vifter med et par 100-kronesedler og siger: ”Det er her, du kan få lidt mere i ydelse, end du kan, hvis du vælger en anden vej”, siger Anni Mathiesen, Venstres uddannelsesordfører til DR.

Det argument forkastes af Helle Lykkeberg Korgaard:

- Vores produktionsskoleelever bruger pengene til forsørgelse. Buskort, tøj, mad. Den gruppe har ikke mulighed for at få hjælp fra forældrene, og derfor vil det her forslag skabe yderligere ulighed i vores samfund, siger forstanderen fra produktionsskolen i Grindsted.