OBS: Du er nu offline

Unge skal lokkes ind i produktionsfag

Danskere i produktionsjob skal være bedre uddannet, og der skal være mange flere af dem, hvis Danmark skal beholde arbejdspladser i industrien, mener erhvervsledere og overvismand.
Flere unge skal gå produktionsvejen og uddanne sig til job i industrien, lyder det fra erhvervsfolk og økonomer.  (Foto: Robert Attermann)
Flere unge skal gå produktionsvejen og uddanne sig til job i industrien, lyder det fra erhvervsfolk og økonomer. (Foto: Robert Attermann)
Af 
 

Kineserne og koreanerne kaprer danske job.

Og hvis den udvikling skal vendes, bliver politikerne nødt til kaste deres kærlighed på blandt andre de danske industriteknikere og procesoperatører.

Sådan lød mantraet fra både en overvismand og erhvervsledere under en stor offentlig høring i Folketinget.

- Hvis Danmark fortsat skal være et produktionsland i fremtiden, er vi nødt til at have meget større fokus på at få flere danske unge ind i produktionsfag - og at få gjort dem, der allerede er der, klar til en fremtid med større digitalisering af industrien, siger Niels B. Christiansen, der er direktør i Danfoss og formand for Folketingets Produktionspanel.

De tekniske skoler er nøglen

De danske erhvervsuddannelser blev nævnt som et vigtigt redskab i kampen for at stoppe flugten af danske produktionsjobs.

Men der skal investeres mere i kvaliteten på uddannelserne.

- Lige nu er vi i en situation, hvor Danmarks fremtid som produktionsland er truet. Derfor er det også afgørende, at politikere og erhvervsliv sammen sørger for, at vi har nogle tekniske uddannelser, der rent faktisk kan levere det, som både de store og små produktionsvirksomheder i Danmark efterspørger, siger Peder Holk Nielsen, der er direktør i virksomheden Novozymes.

Unge skal lokkes

Peter Birch Sørensen, der er overvismand i Produktivitetskommissionen, mener også, at der skal kigges nærmere på de penge, der strømmer fra staten til landets universiteter.

Årsagen er, at der bliver uddannet for mange på de forkerte uddannelser.

- Produktivitetskommisionens forslag er, at man begynder at sluse midler fra nogle af kandidatstudierne over på praktiske uddannelser af kortere varighed. Og at man lokker nogle af de studerende væk fra uddannelser med dårlige jobmuligheder over på tekniske skoler, hvor job og lønmuligheder ser rigtig gunstige ud, siger Peter Birch Sørensen.