OBS: Du er nu offline

Flere unge danskere bliver ramt af blodpropper i hjernen

Antallet af unge mellem 15 og 30 år, der får en blodprop i hjernen, stiger år for år. Men nogle af disse blodpropper hos unge kan helt undgås ved tidlig behandling.

En undersøgelse fra Rigshospitalet fastslår, at antallet af unge med blodprop i hjernen steg med 12 procent hvert eneste år fra 2006 til 2012.

Hvorfor flere unge rammes, er endnu ikke fastlagt. Men hos en væsentligt del af de unge patienter – op til 200 årligt – kan blodproppen skyldes en lille rift i indersiden af halspulsåren, også kaldet en dissektion.

Det kan ifølge overlæge på Bispebjerg Hospital Sverre Rosenbaum føre til en blodprop i hjernen. Han har alene i år haft 38 unge med dissektion i konsultation.

- Grundene til dissektionerne kender vi ikke med sikkerhed. Men nogle af dem kan blandt andet opstå efter slag, sportsskader på halsen eller måske kiropraktorbehandling, forklarer Sverre Rosenbaum og fortsætter:

- Blodpropperne kan komme efter timer, men også efter dage og få uger efter rifternes opståen, så ved tidlig diagnose kan vi forebygge blodpropperne, som belaster de unge endnu voldsommere end de ældre patienter. Halvdelen får posttraumatisk stress.

At ellers raske unge, som rammes af blodpropper i hjernen, er i en særlig svær situation, er professor i neurologi Hanne Christensen helt enig i:

- De unge er meget anderledes end vores andre blodpropspatienter. De er for eksempel meget mere bange og traumatiserede bagefter. Så ud over vi mangler forskning og tilbud til dem, mangler vi også at kunne tilfredsstille deres og deres pårørendes kolossale informationsbehov, siger Hanne Christensen, der håber, at de sundhedspolitiske beslutningstagere vil få mere fokus på de unge ramte.

Tea blev reddet i tide

Tea Rasmussen var kun 26 år, da hun i 2015 fik starten på den blodprop, som hendes egen læge ikke med det samme opfattede alvoren af.

- Pludseligt fik jeg meget stærke, uudholdelige smerter i hovedet og ansigtet. Min egen læge tænkte først fåresyge, for jeg var hævet på halsen. En nat tog jeg på skadestuen, men blev afvist med Panodiler, fortæller Tea Rasmussen, hvis læge slog alarm, da hendes øje begyndte at hænge, og pupillen blev lille.

- Min læge, som aldrig havde hørt om de her blodpropper hos unge, kæmpede virkelig for mig til sidst, så da jeg efter en uges symptomer blev indlagt hos neurologerne, var de straks klar over problemet, og jeg kom i blodfortyndende behandling og undgik derfor heldigvis selve blodproppen.

I oktober fik den unge lærerstuderende igen en rift i halspulsåren og var på vej til endnu en blodprop, men denne gang genkendte hun symptomerne og kom med det samme i behandling igen:

- Jeg er ellers sund og rask, så det er virkelig hårdt følelsesmæssigt at forstå, at jeg har været så tæt på at få blodpropper i så ung en alder. Det har givet mange bekymringer og meget dødsangst.