OBS: Du er nu offline

Blog: Vi skal kunne leve af en lærlingeløn

Det er kæmpe problem, at der igen ser ud til at blive skåret i lærlingelønnen på et tidspunkt, hvor Danmark skriger på faglærte.
Af Morten Ryom

Vi har enorme problemer med at trække folk til de byggefaglige uddannelser. Selv arbejder jeg i betonfaget, hvor vi søger med lys og lygte efter raske, unge mennesker, som har lyst til at støbe eller lægge fliser.

Men en af grundene til, at mit og andre byggefag vælges fra, er blandt andet den alt for lave lærlingeløn. Nuvel, jeg er med på argumentet om, at lærlingelønnen godt nok er højere end SU - men til gengæld skal du som lærling levere et stykke fuldtidsarbejde.

Da jeg i sin tid arbejdede som opvasker, tjente jeg omkring 88 kroner i timen. Altså 10 kroner mere i timen, end hvad jeg gør nu som lærling. Selvom mit nuværende arbejde er fysisk mere krævende. Jeg arbejder for fuld hammer 37 timer om ugen, og min mester tjener penge på at have mig gående. Så er det vel ikke for meget forlangt, at jeg får andel i den indtjening?

En femmer mindre i timen

Deres krav er altså, at jeg skal endnu længere ned end mine nuværende 78 kroner i timen. Dansk Byggeri og den liberale tænketank Cepos må være langt væk fra den virkelighed, som vi lærlinge får beskidte fingre i til daglig, for de mener helt ærligt, at løsningen på de manglende lærepladser skal findes ved at skære omkring fem kroner af timelønnen. Argumentet er, at arbejdsgiverne så får råd til at oprette 2.200 flere praktikpladser. Heldigvis har disse påstande allerede mødt kritik fra tillidsfolk rundt omkring.

Ligesom vores tillidsfolk, så tror jeg heller ikke på, at de manglende lærepladser vil dukke op ved at skabe dårligere forhold for lærlingene. Tværtimod. Jeg tror, det vil få flere til at vælge byggebranchen fra.  

Selv har jeg heldigvis kunne finde arbejde i Aalborg, hvor jeg bor, så bilen har ikke været nødvendig. Men det bliver den uden tvivl på et tidspunkt. Ved mange lærepladser forventes det, at man ejer en bil, men jeg har svært ved at se, hvordan bilen skulle kunne klemmes ind i budget mellem husleje, regninger og forsikringer.

Giv lærlinge en løn vi kan leve af

Heldigvis får de fleste, også jeg selv, det jo til at fungere. Men i en tid, hvor jeg mangler kolleger, og hvor vi som samfund mangler byggefaglige folk, så mener jeg, at vi skal forbedre arbejdsvilkårene - blandt andet via ordentlig løn - frem for at forringe og spare for enhver pris.

Kravet om en bedre løn mener jeg er helt fair. Jeg kender til lærlinge, som er nødt til at optage lån eller lave dobbeltarbejde. I værste tilfælde er lav lærlingeløn også skyld i, at nogen vælger at lave sort arbejde i deres fritid for at få budgettet til at hænge sammen.

Vi lærlinge skal have en løn, vi kan leve af, så vi kan fokusere på at gennemføre vores uddannelse uden at skulle have daglige økonomiske bekymringer. Vi får brug for håndværkere i fremtiden, og derfor skal både uddannelsen og jobbet også være attraktivt på et niveau, hvor vi kan leve af det. Vi yder hver dag en kæmpe indsats for de virksomheder, vi er i lære hos, og derfor skal vi have en løn, som svarer til det, vi yder.

For selvom det er sjovt, spændende og dejligt at være i lære, så skal der også smør på brødet.